Jak przygotować gnojowice i zwiększyć efektywność swojej pracy?

Współcześnie rozwój rolnictwa stale się poszerza, na rynku każdego dnia pojawiają się nowoczesne maszyny i narzędzia rolnicze, które zapewniają zwiększenie efektywności pracy rolników. Zakup maszyn i narzędzi rolniczych jest dość dużym wydatkiem dla rolników, zwłaszcza tych innowacyjnych i pochodzących od renomowanych producentów. Dzięki licznym dofinansowaniom z Unii Europejskiej rolnicy mogą rozwijać swoje gospodarstwa i prężnie poszerzać swoją działalność. Z każdym rokiem da się zauważyć, że coraz więcej rolników sięga po dofinansowania UE i właśnie za ich pomocą wyposaża swoje gospodarstwa w nowoczesne maszyny i narzędzia rolnicze.

Gnojowica i jej wykorzystanie

Doskonałym przykładem niezastąpionej w rolnictwie maszyny jest mieszadło do gnojowicy. Gnojowica jest jednym z trzech podstawowych nawozów naturalnych powstających w gospodarstwach rolnych opierających się na hodowli bydła i trzody chlewnej. Gnojowica wytwarzana jest w  bezściółkowym systemie chowu i  jest mieszaniną pochodzącą z odchodów zwierząt i wody z mycia stanowisk i pojenia. W celu uzyskania najlepszej jakości gnojowicy potrzebne są niezbędne narzędzia rolnicze (mieszadło do gnojowicy), duża wiedza oraz umiejętne jej przygotowanie.

Gnojowica charakteryzuje się różnymi właściwościami, które zależą od gatunku, wieku, sposobu żywienia zwierząt oraz stopnia rozcieńczenia gnojowicy z wodą. Prawidłowo przygotowana gnojowica zawiera w sobie dużą ilość azotu, fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu. Gnojowica świetnie sprawdza się w przypadku warzyw o wysokich wymaganiach azotowych:  kapustnych, karczocha, selera, cykorii, ziemniaka, buraka, dyni, chrzanu, marchwi, szpinaku, papryki, pomidora, pora, pasternaku i innych. Nawożenie gnojowicą przynosi najlepsze efekty na podłożach ciężkich i średnio ciężkich. Prawidłowe nawożenie gnojowicą sprawia, że warzywa dużo szybciej rosną i dają obfitsze plony.

Mieszadło do gnojowicy

Mieszadła do gnojowicy pozwalają skutecznie zapobiegać rozwarstwianiu się gnojowicy. Podczas przetrzymywania w zbiornikach zebranej gnojowicy pojawia się pewien problem, a mianowicie dochodzi do rozwarstwiania warstw mieszaniny. Na powierzchni zbiornika może pojawić się kożuch, zaś na dnie osiąść skorupa tworząca się z cięższych składników zawartych w mieszaninie. Długie przetrzymywanie mieszaniny w zbiorniku bez stosowania mieszadła do gnojowicy znacznie utrudnia jej całkowite opróżnienie. Ponadto rozwarstwianie gnojowicy powoduje równomierne nawożenie pól uprawnych, przez co gnojowica jest nieefektywnie rozlewana i ma zróżnicowaną jakość.

Wykorzystując mieszadło do gnojowicy mamy pewność, że mieszanina będzie miała pożądaną jakość, a my skutecznie opróżnimy cały zbiornik z gnojowicą. Często wybieranym mieszadłem przez rolników jest mieszadło do gnojowicy producenta StachMAR. Charakteryzuje się ono specjalistyczną konstrukcją i zostało stworzone z odpornych i wysokiej jakości materiałów. Mieszadło do gnojowicy marki StachMAR to gwarancja długiej żywotności i wytrzymałości na działanie substancji żrących.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *